Kolmetoista vuotta taide-elämyksiä

Masuunin tiloissa on ympäri vuoden esillä vaihtuvia taidenäyttelyitä, joihin on vapaa pääsy. Galleria, kahvila sekä taide- ja käsityöputiikki ovat avoinna kesän sesonkikaudella päivittäin, muina aikoina viikonloppuisin. Näyttelyidemme määrä on kasvanut viimeisten kahden vuoden aikana entisestään, kun avasimme 2020 uuden erillisen pienen näyttelytilan, Masuunin Studion, sekä talvella 2022 sen pikkusisareksi vielä pienemmän intiimin huonetilan, jonka nimesimme italialaisittain Cameraksi. Laajeneminen ei jäänyt vielä tähänkään – kesällä 2022 kunnostimme pohjakerrokseen yli sadan neliömetrin ikkunattoman tilan, joka soveltuu esimerkiksi valotaiteelle ja videoinstallaatioille. Tämä tunnelmallinen hyvän vastaanoton saanut tulokas nimettiin Obscuraksi.



Pidot

Pidot

7.9.-1.12.2024 Galleriassa Anne Buljuginin, Mari Cadaut’n ja Hanna-Kaisa Seppälän yhteisnäyttely. Näyttelyn teemana on juhlat, joissa ruokaa riittää ja juoma virtaa, ja joissa tavataan ystäviä ja käydään tärkeitä keskusteluja. Pidot on kohtaamisia, iloa itsestä ja muista, iloa, kyyneleitä, tunnekokemuksia ja tunnelmia. Taiteilijat ovat pitäneet yhdessä useita ryhmänäyttelyitä, joiden usein maagisella tavalla rakentuva yhtenäisyys syntyy yhteen hioutuneesta tavasta työskennellä ja yhteneväisestä tavasta nähdä maailmaa.
Ilon pisaroita

Ilon pisaroita

7.9.-1.12.2024 Tapani Piirton öljyvärimaalauksia aulan ja kahvilan tiloissa. "”Monissa hänen maalauksissaan on hienovireinen, hieman salaperäinen ja jopa aavistuksen unenomainen tunnelma. Hän ei useinkaan maalaa teostensa henkilöille kasvoja. Niinpä me kukin laillamme saamme olla taiteellisessa prosessissa mukana. Me voimme antaa kasvot Piirton maalausten ihmisille. Hänen maalaustensa tutut, lempeän värikylläiset sävyt jatkavat matkaansa odotetusti kohti valoa aivan kuten ruska värittää luontoa hetken omilla väreillään."
Muistin kuvia

Muistin kuvia

7.9.-24.11.2024 pohjakerroksen Obscurassa Niko Saarinen. "Kuvat ilmestyvät kuin tyhjästä, mutta vaikuttavat tutuilta. Tunnen jopa ihollani vielä tuon viileän illan ja pienen tuulenvireen. Muisti on monikerroksellinen labyrintti, jossa yksittäiset hetket ja kokonaiset tarinat kietoutuvat toisiinsa. Muistaminen on henkilökohtainen, kollektiivinen ja universaali tapahtuma, joka sisältää unohtamista ja uudelleen luomista. Aistit havainnoivat ympäristöstä korvikkeita täyttämään muistin maiseman aukkoja."
Juhlissa

Juhlissa

7.9.-1.12.2024 Studiossa helsinkiliäis-fiskarsilainen kuvataitelija Viivi Varesvuo. Hän tuo esille kuvitteellisen hetken juhlista, joissa koristeena, huomion keskipisteenä oleva ”Centerpiece” päivällispöydällä on rakentunut lukuisista käsin muovatuista posliini- ja paperisaviveistoksista, kynttilänjaloista ja myös taiteilijalle rakkaista peuroista yhdistäen valkeasta vaaleaanruskeaan sävymaailmaan lisäksi kuivattuja kukkia ja kasveja. Renesanssin koristeellisuutta, haaveunta, herkkää ja kuitenkin vahvaa kokonaisuutta. Juhlaan osallistuvat kutsuvieraat pääsevät esille seinälle ripustettavissa ohuissa, käsinpiirretyissä, uniikeissa keramiikkalaatoissa."
Etnograafin kiertävä kotimuseo

Etnograafin kiertävä kotimuseo

7.9.-1.12.2024 Camerassa Sanna Hukkasen sarjakuvataidetta. "Matkoilta suomalais-ugrilaiseen maailmaan on tarttunut mukaan monenlaisia aarteita: lahjaksi saatuja esineitä, taika-amuletteja ja suurta johtajaa ivaavaa krääsää. Etnograafin kiertävä kotimuseo -näyttely on rakentunut Sanna Hukkasen Taiga – EtnoGraafinen matkakertomus -sarjakuva-albumin ympärille. Taiga vie lukijan matkalle suomalais-ugrilaiseen maailmaan ennen koronaa ja sotaa, kun yhteistyö sukukansojen kanssa oli vielä mahdollista.
Näyttelykalenteri 2024

Näyttelykalenteri 2024

Näyttelykaudella 2024 Teijon Masuunin viidessä eri näyttelytilassa nähdään mm. valokuvataidetta, maalauksia, grafiikkaa, keramiikkaa, pronssi-, kipsi- ja pahviveistoksia, installaatioita, multimediateoksia, piirroksia, runoja sekä sarjakuvataidetta. Kaikki näyttelymme ovat taiteilijoiden yksityisnäyttelyitä tai taiteilijaryhmien yhteisnäyttelyitä eli jokainen näyttelykokonaisuus on alusta loppuun tekijöidensä näköinen.
Valon ja varjon talo

Valon ja varjon talo

1.8.-1.9.2024 Galleriassa nähdään Kikka Niittysen ja Heikki Willamon näyttely, joka perustuu heidän "Valon ja varjon talo" -valokuvateokseensa, joka valittiin vuoden 2022 parhaaksi taidekirjaksi. Valokuvataiteilijat Heikki Willamo ja Kikka Niittynen ovat asuneet satavuotiaassa entisessä kansakoulussa Karjalohjalla lähes 30 vuotta. “Valon ja varjon talo” -näyttely kertoo talon ja sen pihapiirin elämästä kahden valokuvaajan silmin.
Päivänsäde tahtoo valoon

Päivänsäde tahtoo valoon

29.7.-1.9.2024 aulan ja kahvilan tiloissa tekstiilitaiteilija Leea Pienimäen maalauksia. ”Havahduin tutustuessani termiin erityisherkkyys. Sen myötä aloin ymmärtää itseäni paremmin: erityisherkän ihmisen aivot ja aistit syväluotaavat informaatiota kaiken aikaa, myös tunnetasolla. Mielenrauhan ja sisäisen tasapainon säilyttäminen menee arjessani nykyään kaiken edelle. Maalaaminen on minulle terapeuttista syvähengitystä ja rauhoittumista ympäröivän kaaoksen keskellä. En suunnittele etukäteen mitä kankaalle syntyy. Maalaan intuitiolla sen mitä tunnen."
ON Y VA

ON Y VA

30.7.-1.9.2024 Studiossa kuvataiteilija, taidekeramiikko Anitta Asunta-Planen rakukeramiikkaveistoksia ja erilaisia seinäinstallaatioita. Inspiraation teoksiinsa taiteilija on saanut Suomesta ja Ranskasta, jossa hän asui 35 vuotta. “Muuratjärven rannalla, Keski-Suomen luonto antaa edelleen inspiraatiot töilleni. Piirrän ne aina ensin paperille, omannäköiseksi. 35 vuotta Ranskassa, joista 11 vuotta Pariisissa Louis Feraud-Haute Couture -talossa suunnittelijana, ovat antaneet suomalaisuudelleni kuitenkin paljon ranskalaisia vaikutteita."
Laura Pohjosen vahakabinetti

Laura Pohjosen vahakabinetti

30.7.-1.9.2024 Camerassa nähdään taidegraafikko ja kuvataiteilija Laura Pohjosen mezzotintoa ja mehiläisvahakollaasia yhdistäviä töitä. “Vahakabineteissa on yleensä merkkihenkilöistä tehtyjä vahanukkeja. Minun kabinetissani on sen sijaan tavallisia ihmisiä, joiden esikuvat olen löytänyt sukuni vanhoista perhealbumeista. Eri sukupolvien henkilöt ovat saaneet kasvoilleen naamioita. Naamiot suojaavat henkilöitä ja tekevät ne tunnistamattomiksi. Meillä ihmisillä on usein tarve kätkeytyä toisten katseilta ja samalla esittää toisenlaista kuin oikeasti olemme."
Maailmojen välissä

Maailmojen välissä

30.7.-1.9.2024 Obscurassa kuvataiteilija Milja Hakkaraisen veistoksia sekä video -ja ääniteoksen sisältävä osallistava installaatio. "Maailmojen välissä -näyttely on maalausten, liikkuvan kuvan ja äänen sekä veistosten muodostama osallistava installaatio. Teoksissa käsittelen ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä: kuinka se on muuttunut vuosituhansien varrella ja voiko yhteyttä luontoon vahvistaa taiteen keinoin. "
REFLECTIONS

REFLECTIONS

2.7.-28.7.2024 Galleriassa Sauli Suuomelan maalauksia ja lasiveistoksia. Näyttelyn teemana on heijastukset, jonka eri tasoja nähdään eri tekniikoin työstetyissä teoksissa. Näyttelyn teokset heijastavat eri tavoin niin erilaisia mielen maisemia kuin fyysistä ympäristöäkin. "Maalausten estetiikka ja kehitetty tekniikka on saanut inspiraationsa lasin syvyydestä ja vivahteista; sen hehkuvien värien, heijastusten ja läpinäkyvyyden ominaisuuksista valon osuessa teokseen."
Toinen todellisuus

Toinen todellisuus

3.7.-28.7.2024 Studiossa Eliya Zweygbergin metalliverkkoveistoksia. "Eläinten anatomia kiehtoi Eliyaa jo lapsena, ja piirtämisen lisäksi hän muotoili eläimiä savesta. Ensimmäisen veistoksensa Eliya rakensi äidiltään saamasta vanhasta metalliverkosta 12-vuotiaana. Hän vietti lapsuutensa keskellä kaupunkia, ja teoksissa esiintyvät eläimet olivat taiteilijalle tärkeitä mielikuvitusystäviä. Taiteilija saa yhä innoituksensa luonnosta ja eläinten sekä ihmisten välisestä vuorovaikutuksessa. Hän haluaa teoksillaan kiinnittää huomiota myös uhanalaisiin eläimiin ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun.!
Salongissa

Salongissa

2.7.-26.7.2024 aulan ja kahvilan tiloissa Kristiina Marian ekspressiivisiä ja värikylläitä maalauksia, joiden inspiraation lähteenä toimivat aistihavainnot, sisäinen- ja ulkoinen maailma, mielikuvitus, minuus ja emootiot. "Taiteilijan kokema, tuntema ja havaitsema materiaali ja maailma muodostuu maalaukseksi ja katsoja tulkitsee sen omista lähtökohdistaan ja kokemusmaailmastaan käsin. Tämä synnyttää ainutlaatuisen ja monikerroksisen tulkinnan jokaisen maalauksen aiheelle ja luo merkityksellisen hetken taiteilijan ja katsojan välille."
Greetings From Broken Flowers

Greetings From Broken Flowers

2.7.-28.7.2024 Camerassa Ritva Tuomen valokuvateoksia, joissa ihminen ja luonto kohtaavat toisensa ja ovat käsi kädessä osa maailmankaikkeutta, yhteydessä menneeseen ja tulevaan. "Valokuvasarja kertoo yhteyden rikkoutumisesta ja tuhoutumisesta meidän ja luonnon välillä. Hehkuvat kukat ja kuvissa näkyvät selvät uhan merkit välittävät sanomaa ympäristömme heikkenevästä tilasta. Nämä kukat ovat tervehdys meille."
Veistoksia

Veistoksia

2.7.-28.7.2024 Obscurassa Kristine Nordlingin veistoksia. ”Veistossarjani ovat muuntuvia ja etsivät aina muotoaan ajattelun ja työn inspiroimana. Työskentelyni saa innoitetta tutkimisesta, jossa ihminen on tulkintani keskiössä. Ihminen, jota kuvaan, lomittuu nykyisyyteen ja taidehistorialliseen kuvastoon ja niiden yhtymäkohtiin."
– focus –

– focus –

1.6.-30.6.2024 Galleriassa kuvataiteilija, taidemaalari ja -graafikko Lars Holmström. ”Näyttelyni nimi focus on viittaus masuunin energiaan. Konstruktiiviset teokseni perustuvat värien ja muotojen vuorovaikutussuhteisiin. Näyttelyni koostuu uusista digitaaligrafioista, maalauksista ja konstruktioista. Näyttelyssä on myös muutama Mathildedalin rautaruukkiin liittyvä teos, historiallinen muisto."
Tiivistynyt huokaus

Tiivistynyt huokaus

1.6.-30.6.2024 aulan ja kahvilan puolella Säde Nummisen akryylimaalauksia. "Tiivistynyt huokaus" -näyttely tarjoaa katsojille mahdollisuuden ihastella runsaan kukkaloiston kauneutta ja herkkyyttä abstraktin taidemaailman kautta. Näyttelyn teemana on runsaan kukkaloiston ihailu, joka kutsuu katsojat astumaan taiteilija Säde Nummisen maailmaan.
Kuvapäiväkirja

Kuvapäiväkirja

1.6.-30.6.2024 Camerassa Sari Raikaslehdon Kuvapäiväkirja. Näyttelykokonaisuus koostuu valokuvista, joissa Raikaslehto käsittelee pintapuolisen katsomisen ja keskittyneen näkemisen informatiivisia eroja. Lisäksi hän pohtii, onko havainnoiva katse sisäsyntyinen ominaisuus vai harjoittelun kautta kehitettävissä oleva taito. Näyttelyä innoittaa japanilaiseen wabisabi -ajatteluun pohjautuva elämänkatsomus, jossa korostuu arkisten asioiden kauneuden näkeminen yllättävissäkin paikoissa jokapäiväisessä elämässämme.
Empheral Horizons – Katoavat horisontit

Empheral Horizons – Katoavat horisontit

2.6.-30.6.2024 pohjakerroksen Obscurassa Ollipekka Kangas: multimediaa, digitaalisia maisemia ja slowshutter-valokuvia. "Horisontin takaa nousee esiin läpikuultava, digitaalisesti muokattu merimaisema, jonka pehmeät harmaat ja siniset sävyt viittaavat rauhallisuuteen ja melankoliaan. Siinä kaikuu aamun hiljaisuutta ja kadonneiden muistojen painoa. Horisontti on jotain, jonka luulemme tuntemamme, mutta sitä ei oikeastaan voi tietää. Kukaan ei omista horisonttia. Matkaa kanssani katomispisteeseen."
Ilmansuunnissa

Ilmansuunnissa

2.3.-26.5.2024 Galleriassa Jaana Valtarin vaellusteemaisia maalauksia viime vuosilta. "Monissa maalauksissani on ihmis- ja eläinhahmoja vaeltamassa rannalla tai vuorilla. Maisema on usein kuvattu lintuperspektiivistä, joka paljastaa ihmisen vähäpätöisyyden maisemaan verrattuna. Ihmiset ja eläimet suuntaavat laumoina kohti parempia elinolosuhteita, usein kohti merta. Kaikissa maalauksissa ei ole vaeltajia näkyvissä, mutta he ovat läsnä katsojina. Teokset kuvastavat vaeltajien näkemää maisemaa, joko todellista tai mielen sisäistä. Teokset edustavat näiden ilmansuuntien tarjoamia mahdollisuuksia.”
Ilon säkeitä

Ilon säkeitä

2.3.-26.5.2024 aulan ja kahvilan seinillä Anastasia Lobkovskin maalauksia. “Maalaan luontoa, kasveja ja taianomaisia maisemakuvia, joissa luonnon kauneus, valo ja värit ovat keskiössä. Ajattelen, että luonto on se paikka ja kauneus, mikä yhdistää kaikkia eläviä olentoja. Maalausteni keskiössä ovat värit, valo ja rytmi. Haen kirkuvien ja ristiriitaistenkin värien välille yhä uudelleen harmoniaa."
Boreal and Beyond

Boreal and Beyond

2.3.-26.5.2024 Studiossa Andi Baloghin henkilökohtainen valokuvasarja, joka on saanut inspiraationsa pohjoisen luonnon ylevästä ja karusta estetiikasta ja sen kokemisesta. “Valokuvissani yhdistän ulkoisen maailman sisäisiin todellisuuksiin korostaen syvää yhteyttä luontoon ja siitä virtaavaa rakentavaa voimaa. Pohjoinen luonto ja sen mystinen tunnelma symboloi näkymättömiä, mutta havaittavia syviä, sisäisiä ulottuvuuksia. Se on ehtymätön Lähde, joka kohottaa, puhdistaa ja voimaannuttaa."
Inspired by music

Inspired by music

2.3.-26.5.2024 Obscurassa Pekka Innasen valokuvia Edu Kettusen ja Mikko Innasen musiikkiin. “Minua alkoi muutamia vuosia sitten kiinnostaa, miten kuuntelen musiikkia. Miksi jokin musiikki tuntuu koko kehossa, miksi toinen taas ei synnytä mitään? Valokuvauksen piirissä on käsitelty termiä kontemplatiivinen valokuvaus. Sillä tarkoitetaan avoimeen aistimiseen perustuvaa kuvien vastaanottamista. Kuvia ei oteta, vaan ne saadaan. Kuvat syntyvät kehollisen kokemisen, jonkinlaisen meditaation kautta."
Kiven muisti

Kiven muisti

2.3.-26.5.2024 Camerassa Hanna Saalin värikkäitä hyvän tuulen maalauksia. ”Olen aina tuntenut vetoa kiviin, niiden muotoihin, väreihin ja tuntuun kädessä. Kivissä tuntuu olevan jotain ikiaikaista voimaa ja viisautta. Kiven pintaa silittäessä ei voi olla miettimättä, mitä kaikkea se on kokenut ja nähnyt. Mitä se meille kertoisi, jos vaan pystyisi?"

Aiemmat näyttelymme

2023

2022

2021

2020


Taiteilijahaut

Haku vuoden 2025 näyttelyajoista kaikkiin viiteen eri näyttelytilaamme on avoinna. Hakemusten viimeinen jättöajankohta on 31.12.2024.

Näyttelytiloja on yhteensä viisi. Ne koostuvat varsinaisesta galleriasta, joka on pinta-alaltaan 140 m2, Masuunin aulan ja kahvilan yhteydessä olevista näyttelyseinistä, sekä erillisistä 25 m2 Studiosta ja vieläkin pienemmästä 11 m2 Camerasta. Uusimpana tilana Masuunin pohjakerrokseen on avattu 120 m2 suuruinen tunnelmallinen ikkunaton Obscura, joka mahdollistaa näyttelyt, joissa valon määrä on täysin hallittavissa — videoteokset, valoinstallaatiot jne. Tiloja voidaan käyttää erillisinä viidelle eri näyttelylle, tai usempia tiloja yhdistettynä laajemmalle teoskokonaisuudelle. Suuremmat tilat soveltuvat myös usean taiteilijan ryhmille.

Näyttelytiloista ei peritä vuokraa näyttelyiden ollessa myyntinäyttelyitä.

Lataa esite taiteilijahausta 2025 (PDF).

Varsinaisen hakuajan ulkopuolella otamme myös vastaan avoimia hakemuksia myöhemmille näyttelykausille ympäri vuoden. Tiedustelut voi osoittaa sähköpostitse osoitteeseen galleria@teijonmasuuni.fi.